EK-brons Maaike de Waard

20 aug 2022 | Zwemnieuws

3x EK-brons voor Maaike de Waard!

Van 11 tot en met 17 augustus heeft de Rozenburgse Maaike de Waard deelgenomen aan de EK. Het oude Olympische zwemstadion van Rome vormde het decor voor dit internationale zwemtoernooi.

Maaikes eerste afstand was de 50 meter vlinderslag, de afstand waarop zij vorige maand in Boedapest de WK-finale wist te bereiken. Maaike kwalificeerde zich als 4e voor de finale die de volgende dag werd gehouden. In de finale wist zij boven zichzelf uit te stijgen en in een nieuw PR tikte zij als derde aan. Haar eerste medaille van het toernooi was binnen!

Tijdens de prijsuitreiking had Maaike onder haar oranje kleding haar wedstrijdbadpak alweer aan, want 3 minuten later zwom zij een andere halve finale. Naast de vlinderslag, zwom Maaike dit toernooi namelijk ook de kortste afstand op de rugslag. Na een succesvolle kwalificatie voor de finale, wist ze de volgende dag wederom op het juiste moment een PR te zwemmen. Het resultaat was wederom een mooie bronzen medaille op de 50 meter rugslag.

Kort na haar bronzen race zwom Maaike ook nog de halve finale van de 100 meter vlinderslag, als mogelijke opmaat naar de estafette aan het einde van het toernooi. Ze eindige hier op een 15e plek.

De volgende ochtend stond de 100 rugslag op het programma. Na een enigszins moeizame kwalificatie, revancheerde Maaike zich door zich met de 3e tijd te kwalificeren voor de finale. In de finale kon zij deze lijn helaas niet doortrekken en eindige als 8e.

Tijdens de laatste finalesessie van het zwemtoernooi kwam Maaike samen met Kira Toussaint, Tes Schouten en Marrit Steenbergen in actie in de finale van de 4×100 meter wisselslag estafette. In deze finale nam de Rozenburgse de vlinderslag voor haar rekening. Na een spannende race behaalde het Nederlandse kwartet een bronzen medaille. Met deze tijd verbeterden ze het Nederlandse record dat hetzelfde viertal een maand geleden had gezwommen in de WK-finale.

Met dit toernooi sluit Maaike een succesvol zwemseizoen af, met onder meer medailles op de EK en WK kortebaan en een wereldrecord.
Na een korte vakantie, zal Maaike zich weer gaan focussen op het ieuwe seizoen. Ze zal zich dan gaan richten op het WK korte baan in Melbourne, eind december 2022.

Bron: Bep de Waard

Zeehond'73