Wedstrijdzwemmen

Borstcrawl, schoolslag, rugcrawl, vlinderslag of al die slagen samen; altijd geldt: de snelste wint.
Het is een schitterend gevoel om als eerste de kant aan te tikken en ook nog een medaille te winnen. Maar om zo hard te kunnen zwemmen zul je natuurlijk wel heel veel moeten trainen. Gelukkig hoef je dat niet in je eentje te doen. Bij onze vereniging kun je gewoon met z’n allen trainen voor de wedstrijd. Hard werken, maar wel gezellig. Werken aan conditie en techniek. Daarbij gebruiken we zoomers, paddles, snorkels, plankjes etc. Maar ook een gevulde bidon! Bij zwemmen verlies je veel vocht, alleen merk je dat niet direct. Dat vocht moet je aanvullen. Neem dus altijd voldoende vocht (bijvoorbeeld water, energiedrank) mee. 
Om te starten met wedstrijdzwemmen zijn er een paar eisen: je moet minimaal 6 jaar oud zijn en zwemdiploma A en B hebben.

Wedstrijdsoorten en informatie

De Zeehond ’73 zwemt de wedstrijden samen met SCOM uit Hoogvliet, als startgemeenschap SCOM/de Zeehond’73
Er zijn verschillende wedstrijdsoorten:

Nationale Zwemcompetitie

De Nationale Zwemcompetitie wordt door de KNZB georganiseerd. Deze nationale competitie kent een aantal speelronden, waarbij promotie en degradatie mogelijk is. Het afwerken van de speelronden gebeurt niet per se tegen de ploegen uit de eigen competitie, maar doorgaans tegen ploegen uit de regio. Het gaat om de punten die worden behaald, het is dus belangrijk dat de mensen die worden uitgenodigd ook komen. Mogelijke deelnemers zijn minioren, junioren, jeugd en senioren.
Links: meer informatie.

Regiocompetitie

De KNZB heeft het land opgedeeld in regio’s. Onze regio is Regio West. In de regio is er een competitie met meerdere speelronden, met degradatie en promotie. Per programma worden de drie snelsten ingeschreven. Voor de punten is het dus belangrijk dat je komt.
Links: (tussen)stand en meer informatie.

Driekamp en/of vierkamp

Drie- en vierkampen zijn onderlinge wedstrijden tussen verenigingen, zonder dat het om een stand in een competitie gaat. Per onderdeel, behalve de estafettes, zijn er medailles te verdienen. Aan deze wedstrijden kan iedereen meedoen.

Lange Afstand Circuit (LAC)

Met het KNZB Lange Afstand Circuit wordt het oefenen en zwemmen van langere afstanden gestimuleerd. Voor verenigingen is het de manier om op eenvoudige wijze veel zwemmers de langere afstanden te laten oefenen, uiteraard wel aangepast aan de leeftijdscategorie. Afstanden die gezwommen worden starten bij 200 meter wisselslag voor de minioren tot 2.000 meter vrije slag voor senioren. Als je wil, mag je eraan meedoen.
Link: meer informatie.

Miniorencircuit en Minioren Clubmeet

Dit zijn belangrijke wedstrijden voor de minioren. Het gaat om de persoonlijke tijden, voor een klassement. Later in het seizoen zijn de Regio-miniorenfinales. De beste minioren van het jaar mogen aan het eind van het seizoen meedoen aan de Jaargangfinale, een soort Nederlands kampioenschap langebaan voor minioren. Meer informatie vind je hier .

Junioren-Jeugd(-Senioren) circuit

Een reeks wedstrijden om alle mogelijke afstanden te zwemmen en persoonlijke plaatsing voor de Provinciale Kampioenschappen of het Nederlands Kampioenschap te behalen. Er wordt een persoonlijk klassement bijgehouden, per regio en landelijk. 

Masterwedstrijden

Vanaf 20 jaar mag je deelnemen aan zogeheten masterwedstrijden. Bij deze wedstrijden gelden enkele aangepaste regels.
Meer informatie vind je hier (regio) en hier (nationaal).

Limietwedstrijden

Veel zwemverenigingen organiseren limietwedstrijden. Doel van deze wedstrijden is om zwemmers een extra kans te geven om goede tijden te zwemmen en zich daarmee te kwalificeren voor bijvoorbeeld het NJK of NK.

Finale’s en kampioenschappen

Voor de snellere zwemmers zijn er ieder jaar finales en kampioenschappen. Op regionaal niveau zijn er de regiominiorenfinales en de Provinciale Kampioenschappen (Regiokampioenschappen).
Op nationaal niveau is er voor de minioren de Jaargangfinale.
Voor de junioren is er het NJK en voor de ouderen zijn er het ONMK en NK; op deze KNZB-kampioenschappenpagina vind je daarover meer informatie. Plaatsing gaat op grond van de stand op de persoonlijke ranglijst (minioren/junioren/jeugd) per afstand of met limieten. De klassementlijst, ranglijst of plaatsingslijst (mits aan de orde) vind je op de hierboven genoemde kampioenschappenpagina, achter de link voor het betreffende kampioenschap. Voor de junioren 1-2 zwemmen gaat plaatsing middels een ranglijst over een soort allroundklassement; meer informatie over deze klassementen vind je hier.
Verder zijn er Estafettekampioenschappen (regionaal en nationaal).
Ten slotte zijn er Provinciale Sprintkampioenschappen.

Open water wedstrijden

Tenslotte is er nog de gelegenheid om in de zomer aan open water wedstrijden deel te nemen. Hierbij worden wedstrijden vanaf 250 meter in open water als kanalen, rivieren en plassen gezwommen. Meer informatie vind je hier (NOWW) en hier (KNZB Open Water Zwemmen).
Voor nadere informatie kan je ook terecht bij Pietro en Andrea. Opgave van deelname kan via sgopenwaterscomzeehond73@gmaiVERWIJDERl.com.
Deelname is altijd op eigen kosten.

Reageren en afmelden

Met al deze wedstrijden moet je goed in de gaten houden dat je op tijd op uitnodigingen reageert, met inschrijven of afmelden. Doe je dit te laat dan kan je niet mee doen, of je krijgt een boete van de de KNZB (als je ingeschreven staat en niet komt opdagen).
Als je ingeschreven staat voor een wedstrijd en je meldt je af tot 24 uur voor een wedstrijd krijg je geen boete van de KNZB.
Als je je afmeldt in de 24 uur voor een wedstrijd legt de KNZB een boete op van en paar euro per dag.
Als je niet aan de start verschijnt zonder je af te melden legt de KNZB een boete op van ruim € 10 (zelfs ca. € 50 op een NK) per start, bovenop het startgeld per ingeschreven start.

Afmelden voor wedstrijden kan alleen via: sgafmeldingen@gVERWIJDERmail.com. Maar als op de wedstrijddag zelf blijkt dat je niet kan komen, moet je dat telefonisch melden aan de in de e-mail met de definitieve startlijst aangegeven trainer/ploegleider.

Zorg dat je juiste e-mailadres bekend is bij het wedstrijdsecretariaat, anders mis je misschien uitnodigingen voor wedstrijden: wedstrijdsecretariaat@zeehondVERWIJDER73.nl

Officials

Een zwemwedstrijd kan niet zonder officials.
Het gaat dan om tijdwaarnemers, kamprechters, starter, scheidsrechter en het jurysecretariaat. Deze officials zorgen er voor dat alle wedstrijden op dezelfde manier volgens de regelementen uitgevoerd worden. Er zijn bij een wedstrijd al snel zo’n 20 officials nodig, in de diverse functies. Veelal zijn dat de ouders van de zwemmers die deelnemen aan de betreffende wedstrijd.

Vanwege de doorstroom op leeftijd van de zwemmers is er eigenlijk altijd nieuwe aanwas nodig vanuit ouders van minioren.
Op deze KNZB-pagina lees je meer over de verschillende official-functies. Mogelijk iets voor jouw ouders?

Meer informatie wedstrijdzwemmen

Zeehond'73