Is triathlon jouw sport?

22 nov 2023 | Zwemnieuws

Triatleten zijn bij Zeehond’73 van harte welkom

Voor het gros van de nieuwe triatleten is zwemmen vaak de grootste hindernis. Schoolslag lukt wel, maar die crawlbeweging kent vaak een drempel. Toch is het belangrijk om een goede crawlbeweging aan te leren. Dit is de snelste slag en kost op termijn de minste energie. Maak er gewoon werk van! Je moet ergens ook het belang van zwemmen in triatlon de vraag durven stellen: ‘hoe doorslaggevend is het zwemonderdeel voor jouw persoonlijk totaalresultaat ?’ Dat is voor iedere atleet immers anders!

Voor wedstrijdresultaatgerichte atleten is zwemmen belangrijk. Als je niet mee kunt in het startonderdeel kun je het tegenwoordig al snel vergeten. Het dichten van een opgelopen zwemachterstand kan soms nog wel eens lukken, maar dat zijn toch weer kostbare krachten die je concurrenten niet hebben moeten verspelen.

Persoonlijk vind ik het belangrijk dat triatleten zich vooral op hun gemak voelen tijdens het zwemonderdeel. En dat klinkt veel gemakkelijker dan het is. Start maar eens met 100 andere zwemmers om je heen in (vaak koud) water waar je geen hand voor ogen ziet. Als je dan kalm kunt blijven en je focus weet te behouden op je eigen zwembeweging, ben je klaar om de volgende stap in je zwemevolutie te zetten. Die volgende stap omvat twee (evenwaardig) belangrijke items (swim smooth): techniek en conditie!

  • Techniek : Dit kun je ONMOGELIJK alleen trainen. Hiervoor heb je iemand nodig die vanaf de kant van het zwembad richtlijnen geeft. Je ziet zelf moeilijk wat je fout doet en kan verbeteren. Het is belangrijk te weten (voelen) wanneer je een bepaalde actie moet uitvoeren!
    Conditie : Simpel gesteld is het conditionele gedeelte in zwemmen vaak gericht op spierwerk. Train je spieren zo dat ze de juiste bewegingen kunnen uitvoeren.

 

Interesse om triathlon te komen beoefenen bij De Zeehond’73 mail ons dan naar edstrijdzwemmen@zeehondVERWIJDER73.nl

Zeehond'73