NK’s langebaan

2 jun 2023 | Zwemnieuws

Juni is de maand voor de NK’s langebaan.

  • Eerst is er de NK langebaan in Amersfoort, van 8 t/m 11 juni.
    Daar zwemmen Bas en Ashley.

In de categorie jeugd 1-2, waarin Bas (als jeugd 1) valt, gaat plaatsing via limieten waaraan je moet voldoen. Dit jaar moest -vergeleken met de ervaring van eerdere kampioenschappen- aan zéér scherpe limieten worden voldaan, limieten die Bas aan het begin van het seizoen onhaalbaar leken. Toch wist hij zich te plaatsen: hij zwemt de 200m vrij op donderdag, de 400m vrij op vrijdag en de 1500m vrij op zondag.
Ashley zwemt in Amersfoort in de categorie junioren 1-2 de 800m vrij. De lange afstanden van de junioren worden los van het NJK (dat een week later plaatsvindt) gezwommen, op het NK voor de ouderen. Plaatsing voor deze lange afstand voor junioren verliep op basis ranking: de 20 snelsten van de leeftijdscategorie die zich inschreven, waren geplaatst. Ashley zit bij die beste 20 en start dus. Dat zal op zaterdag zijn.

  • Van 16 t/m 18-6 is het NK voor junioren (NJK) in Eindhoven.
    Daar zwemt Ashley.

Deelname hangt af van de ranking in een klassement dat wordt bepaald over 6 afstanden: alle 100m-afstanden, de 200 wissel en de 400m vrij.
Ashley heeft zich verzekerd van deelname, omdat zij bij de beste 50 meisjes junioren 1-2 zit. Deze plaatsing betekent 10 afstanden zwemmen op het NK: alle 100m-afstanden, 200 vrij, school, rug en wissel en 400m vrij en wissel. De eindstand wordt bepaald door het optellen van de FINA-punten van die afstanden, minus 1 afstand met de persoonlijk laagste FINA-score. Een meerkamp van 10 afstanden in 3 dagen; ga er maar aan staan!

  • Ten slotte is er in Zwemcentrum Rotterdam, het NK Sprint, op 24 en 25 juni.
    In dat voor hen vertrouwde bad zwemmen Ashley en Bas.

Zowel Ashley als Bas hebben voor het NK Sprint benodigde limieten gezwommen en mogen er dus vanuit gaan dat ze daar zwemmen. Er worden van alle slagen 50m-programma’s gezwommen en daarnaast de 100m wissel.
Bas heeft de limieten behaald van de categorie Jeugd op de 50m vrije slag, schoolslag en vlinderslag en de 100m wisselslag. Hij zwemt de vlinderslag op de zaterdag en de vrije slag en schoolslag op de zondag. De 100m wissel zwemt hij niet.
Ashley heeft hier een bijzondere prestatie geleverd, want zij heeft zich weten te plaatsten door, als junior 2, de jeugdlimiet te behalen op de 50m schoolslag. Zij zwemt deze afstand op de zaterdag.

———

Wij wensen Ashley en Bas heel veel succes!

 

Voor alle NK’s is er livetiming:
NK Amersfoort, 8-11 juni
NJK Eindhoven, 16-18 juni
NK Sprint Rotterdam, 24-25 juni

Zeehond'73